Smiltsērkšķi – sastāvs un plašais lietošanas pielietojums

Paši Himalaju augstienes jau tiek uzskatīti tieši par smiltsērkšķu rašanās vietu. Šī reģiona iedzīvotāji šos kokus dēvē jau par “svētajiem augiem”. Ķīnā tas labums, ko tad var sniegt smiltsērkšķu stādi, ir zināms veselus 12 gs. un saskaņā ar to mongoļu ticējumu, Čingishans un arī tā karavīri pirms jebkuras uzvaras cīņas izmantoja tieši šīs ogas. Smiltsērkšķu augļi un arī tā unikalitāte jau ir zināma arī tagad. Spilgti oranžajās ogās zinātnieki bija atraduši apbrīnojamu Omega vielu klātbūtni: Omega-3, -6, -9 un vēl retās Omega septiņi taukskābes, kā arī tieši tās tomēr ir pārpilnas jau ar minerālvielām un pat vitamīniem(ielūkojies šeit –smiltsērkšķi plašā izvēlē). Līdz ar to vairākās valstīs gadsimtiem ilgi smiltsērkšķi tika izmantoti, lai uzlabotu imunitāti, samazinātu holesterīnu, aizkavēt novecošanos un ārstētu daudzas ādas slimības.

Ķīmiskais sastāvs un arī produkta īpašības

Smiltsērkšķu ogas jau tiek klasificētas kā arī multivitamīni. Tās satur sevī dažādus provitamīnus A (līdz 10,9 mg%) un vitamīnus (B1, B2, B3, B6, C, E, K utt.). Smiltsērkšķis satur pat no 3 līdz 6% cukuru (glikoze un fruktoze), līdz 2,5% skābes – ābolu un vīnskābi uc., Dzeltenās krāsvielas kvercetīnu, miecvielas, taukaino eļļu, kura mīkstajā daļā jau ir deviņi procenti, pie tam sēklās 12%.
Auga lapās un arī mizā bija uziets 0,4% apmērā alkaloīds hipofēns, askorbīnskābe un līdz 10 dažādiem tanīniem, bet auga mizā – līdz pat trīs procentiem dažāda sastāva taukainas eļļas.
Smiltsērkšķi spēj uzkrāt taukvielu, kura sastāv no triacilglicerīniem kopā ar piesātinātām un nepiesātinātām taukskābēm, starp tām dominē mononepiesātinātās skābes; pektīns, organiskās skābes, flavonoīdi, nikotīnskābe un folijskābe, makro – un mikroelementi (bors, dzelzs, cinks, varš, mangāns, kālijs, kalcijs), cukuri un citi augu antibiotiku varianti.
Pati smiltsērkšķu eļļa no mīkstuma jau ir koši oranžā krāsā, no sēklām – dzeltenīgs, turklāt to sastāvs nedaudz ir atšķirīgs viens no otra. Ogu mīkstuma eļļa satur līdz pat 0,350% karotīna un vēl karotinoīdus, tiamīnu un riboflavīnu, diezgan lielu skaitu (0,165%) tokoferola kā arī būtisku daudzuma vitamīna F, kas regulē ādas vielmaiņu.

Vai tiešām ir kādas smiltsērkšķu receptes vai arī cita veida ieteikumi, kā var pielieto doto krūmu?

Senos laikos dziednieki tieši smiltsērkšķu ogas izmantoja daudzu slimību dziedniecībā. kā piemēram, smiltsērkšķu sula bija izmantota zarnu traucējumu ārstēšanā un, lai samazinātu kuņģa sekrēciju. Smiltsērkšķu ievārījums tika ieteikts dzeršanai reimatisma, cukura diabēta, vitamīnu trūkumu vai arī gremošanas problēmu situācijā. Pat mūsdienās smiltsērkšķu eļļa un sula tiek pielietota veselības stāvokļa uzlabošanai, turklāt šeit cena nebūs tik ļoti liela.
Smiltsērkšķu ogas lieliski ir piemērotas desertiem kā arī priekš smiltsērkšķu sulas pagatavošana mājas apstākļos. Vairākas receptes atrodamas online tīklā. Gadījumā ja vēlaties, iespējams pasūtīt gatavu produkciju, bagātīgā piedāvājumā atrodama arī smiltsērkšķu ievārījums vai smiltsērkšķu tēja, daudzas mērces un konfektes.
Kosmetoloģijā smiltsērkšķi tiek plaši izmantoti pret tumšiem lokiem, grumbām, un arī pret matu zaudēšanu.
Kā redzams, šīs dabas dāvanas izmantošana jau ir diezgan daudzpusīga, kaut gan pirms sākt aktīvu lietošanu, rekomendējams konsultēties ar ārstu, ja esiet grūtniece vai, piemēram, Jums ir jebkādas čēlas vai komponentu nepanesība.

Leave a comment

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *